Kokemuksia


Kokeneidenkin ratsastajien tulisi kiinnittää jatkuvasti huomiota istuntaansa, sillä toimiva istunta vaatii aktiivista lihastyötä ja oikeiden lihasryhmien tiedostamista.

Airan avulla olen saanut kehitettyä istuntaani tavalla, joka auttaa sekä minua että hevosiani työskentelemään paremmin. Huomaan selvän parannuksen hevosteni selän käytössä, mikä vaikuttaa suoraan myös niiden terveyteen ja suorituskykyyn.

-GP-kouluratsastaja ja eläinlääkäri Maria Pyykönen-

***


”Istunta ei loppupeleissä ole vain pelkkä numero arvostelupöytäkirjan lopussa. Airan ihailtavan systemaattisen työskentelyn ohessa huomasin kyllä kieltämättä kyseisen numeron nousevan, mutta huomioni kuitenkin kiinnittyi aivan erilaiseen seikkaan. Istunta vaikuttaa kaikkeen. Jokaisen jokaiseen arvostelukohtaan, jokaiseen tuomarin kommenttiin ja joka ikiseen tulokseen! Vaikka se ensin niin avaruustieteeltä kuulostikin, pikkuhiljaa ymmärsin pientenkin korjausten saavan paljon aikaan. Ongelmani oli jo pitkään ollut huomaamaton kroppani jännittäminen kisaradalla. Molemmat hevosistani (suomenhevosruuna Mätky ja poniori Top Tilas) oppivat jäämään pohkeen taakse välittömästi valkoisten aitojen sisälle siirryttäessä. Se ei välttämättä aina näkynyt niin vahvasti suoraa ulospäin, mutta se vaikutti huomattavasti asioiden sujuvuuteen.

Kiitos istuntavalmennusten, tämä haaste on jo voitettu! Tavoitteena täydellisyys? Tuloksena tyytyväisyys! Hauskaahan tästä tekee sen, että aina on parannettavaa!”
– Ida-Lotte Peltoniemi-

***


Teija ennen ja jälkeen

Ratsastuksessa hienointa on se että et koskaan ole valmis.
Pian 30-vuotta ratsastaneena tuntuu että valtaosa harjoittelusta menee uusien asioiden oppimisen sijasta opittujen virheiden poistamiseen, minkä jälkeen uuden oppiminen on vasta mahdollista. Onnekseni nyt voin kuitenkin sanoa että joskus uuden asian oppimisen esteenä on korjattavissa oleva pieni asia. Ongelma on että tätä pientä asiaa on usein vaikea paikantaa. Itse sain muutamaan ”pieneen ongelmaani” avun Airan ratsastuspilateksesta. Aira paikansi istunnastani heti kaksi sellaista ongelmaa, mitkä ovat vaikuttaneet koko ratsastukseeni. Istuin hevosen selässä kuin ankka, peppu pystyssä ja vatsa edessä. Tämän seurauksena hain tuen virheelliseen istuntaani polvien puristamisesta, mikä taas vaikeuttaa pohjeavun antamista ja vaikuttaa herkkään hevoseen epäkiitollisesti, puhumattakaan monista muista ”sivuvaikutuksista”. Lohduttavaa kuitenkin on että korjausten tulokset näkyvät kaikille ja ennen kaikkea tuntuvat hevoselle välittömästi. Aluksi tietenkin vuosien virheellisten asentojen muuttaminen tuntuu oudolta ja jopa epämiellyttävältä, mutta useamman treenikerran jälkeen palaaminen ”virheasentoon” tuntuu vielä kauheammalta. Palkitsevaa on se että moni muu asia ratsastuksessa helpottuu kun perusistunta parantuu. Vielä on paljon tekemistä että ”uusi asento” tulee automaatioksi, mutta jo nyt ratsastuspilatestreenit ovat osoittaneet että ”vanha” koirakin voi oppia uusia temppuja ja tämän myötä monet vaikeammat treenit ovat helpottuneet huomattavasti.

-Teija Sipilä-

***

Terhi kisoissa

-Terhi Lehtimäki, kouluratsastus juniorit A-rengas/ A-kehitys-
Airan istuntavalmennuksista on ollut hyötyä niin hevoselle kuin ratsastajalle. Vakaan ja oikean istunnan alla hevonen pystyy työskentelemään oikein ja se haluaa tehdä töitä. Pystyn vaikuttamaan hevoseen pienemmillä ja tarkemmilla avuilla. ratsastettavien liikkeiden laatu on parantunut paljon ja pienillä muutoksilla on suuri kokonaisvaikutus.

***

-Roosa  Lappalainen Kenttäratsastuksen maajoukkue nuorten A- rengas-

Kenttäratsastajana minun täytyy pystyä mukautumaan moneen eri lajiin ja istunnan täytyy olla jokaiseen lajiin oikeanlainen ja toimiva. Eniten minulla oli ongelmia kouluistunnassa, sillä hevosellani on valtavat liikkeet. Tästä syystä kärsin jatkuvista selkäkivuista ja lonkat olivat todella kireät. Aluksi kun Aira korjasi ensimmäisellä kerralla asentoani, se tuntui todella oudolta. Asento oli aivan nurinkurinen kuin mihin olin tottunut. Mutta heti ensimmäisellä kerralla hevonen muuttui täysin ja muutos oli silminnähtävä. Siitä hetkestä tiesin että nyt ollaan löydetty oikea suunta jota kohti treenata. Helppoa ei ole ollut ja kärsivällisyyttäni on koeteltu mutta onneksi en luovuttanut. Nyt vuoden harjoittelun jälkeen pystyn vaikuttamaan hevoseen vatsalihasten avulla ja hevonen on todella kuuliainen istunnalle. Parhaimpina päivinä tuntuu että hevonen toimii pelkällä ajatuksella ja keskivartalon lihaksilla, eikä kättä tarvitse käyttää ollenkaan. Se on todella upea tunne!

Selkäkivut ovat hävinneet ja istuntani on vakaantunut huomattavasti. Pyrin myös ongelmatilanteissa ratkaisemaan aina asiat istunnan ja tunteen kautta ja joka kerta se osoittautuu oikeaksi ratkaisuksi. Tänä päivänä ratsastukseni on paljon positiivisempaa ja tehokkaampaa. Nautin siitä todella ja hermoromahdukset ja epätoivoiset tunteet ovat jääneet todella vähälle. Istunta on suuri osa ratsastusta ja kanssakäymistä hevosen kanssa. Siihen kannattaa todella panostaa, vaikka helppoa se ei ole. Aina pitää muistaa se, että muutokset eivät tapahdu hetkessä ja vanhoista virheistä pois oppiminen ottaa aikaa. Tänä päivänä jos kokeilen palata vanhaan asentoon, se tuntuu niin karmealta etten voi edes ymmärtää miten olen joskus tuntenut sen asennon parhaaksi!

Mattotunnit auttoivat hahmottamaan paremmin oman kehon ”heikkoudet” ja antoivat hyviä vinkkejä miten niitä pystyy harjoittamaan. Istuntatunnilta sain hienon oivalluksen siitä miten minun tulee muuttaa kevyttä istuntaani pystyäkseni laukkaamaan useamman tunnin yhtämittaa ilman, että hartiaseutuni on täysin jumissa! Nyt pitkien kisojen jälkeen olotila on parempi. Vieläkin vanhat virheet tulevat välillä esiin, mutta tiedostamalla asian, asennon pystyy korjaamaan. Suosittelen istuntatunteja lämpimästi kaikille matkaratsastajille, ainakin pitkiä matkoja kisaaville. Säästät itseäsi ja hevostasi löytämällä tasapainoisemman istunnan.

***

-Mirva Virtanen-
Tutustuin Airan välityksellä pilatekseen ensimmäistä kertaa elämässäni. Laji oli aina kiehtonut, mutta syrjäisen sijaintimme ja rajallisen vapaa-aikani vuoksi en siihen koskaan ollut tutustunut. Rohkeasti keräsin porukkaa ja päätin järjestää viikonloppukurssin meillä, jotta itsekin kurssille pääsisin.

Ensimmäinen mattotunti oli elämys. Ihanaa, jumppaa jossa ei tarvinnut seota askelissa, kaikki tehtiin rauhassa ja harkiten, ei riuhtomista ja riehumista, mutta teho uskomaton.

Ensimmäisellä tunnilla hevosen selässä meinas tulla itku paristakin syystä; uutta sisäistettävää oli valtavasti ja aivokapasiteetti tuntui taas rajallisesti. Airan rauhallinen ohjaus ja ihanan useat toistot veivät silti pikkuhiljaa kohti oikeaa suuntaa ja istuessani risan selkäni kanssa ensimmäistä kertaa eläessäni kivuttomasti oikein, oli kyyneleet väkisin silmissä. Huikea tunne!! Lisäksi sain valtavasti apua kehonhallintaani ja istunnan käyttämiseen, ensimmäistä kertaa tajusin, mitä ja miten piti tehdä, ihan konkreettisesti.

Uudella tiellä ollaan 25v ”väärinratsastamisen” jälkeen ja joka kerta tunne on ihana kun oikean istunnan taas löytää. Kaikki tuntuu niin helpolta ja vaivattomalta ja ennenkaikkea tasapainoiselta. Olen myös huomannut että kaikki, ihan kaikki erilaiset ja -tyyppiset hevoset, ovat kulkeneet tasaisemmin ja tasapainoisemmin kun oma kehonhallintani on ratsastuspilateksen myötä parempi ja hevosella mahdollisuus liikkua allani vapaammin.

Onneksi tuli eka kurssi järjestettyä, nyt kolme viikonloppua käyty ja neljättä odottelen! Kiitos Aira!

***

-Annastiina Jäppinen, islanninhevosharrastaja, maajoukkuevalmennettava alk. 2010-
Islanninhevosratsastuksessa ratsastajan täytyy kiinnittää paljon huomiota istuntaan ja tasapainoon hevosen pienen koon ja askellajien takia. Airan kurssin ja tuntien jälkeen olen oppinut hengittämään ja kantamaan vartaloani oikein hevosen selässä. Tämän myötä selkävaivani ovat kadonneet. Aiemmin ns. alta juossut ratsuni  odottaa nyt apujani. Siirtymiset askellajien välillä ja temponvaihdot töltissä onnistuvat paremmin nyt, kun keskivartaloni on kontrollissa. Kiitos tästä kuuluu Airalle jonka ahkerasti toistelema litania kylkikaarien liuttamisesta ja lantionpohjan tiivistämisestä kuiskii korvissani joka ratsastuskerralla.

Airan opit ovat auttaneet myös ratsastuksen ulkopuolella. Kiinnitän huomiota joka päivä siihen kuinka kannan vartaloni ja erityisesti juostessa jaksan paljon paremmin kuin aikaisemmin.

***

-Ulla Lehikoinen, sunnuntaitätiratsastaja, koulutettu urheilu- ja hevoshieroja-
Airan ratsastuspilatestunnilla olen oppinut hitusen siitä, mitä olen ilmeisemmin koko ikäni hevosen selästä hakenut: saumatonta, pehmeää, tasapainoista yhteistyötä hevosen kanssa. Tämä mielestäni tarkoittaa sitä myös hevoselle! Airan tunnin jälkeen tuntee todella, että on menossa oikeaan suuntaan! Hevosen selässä ajattelen anatomiaa, sekä ihmisen että hevosen, samoin kuin liikettä, niiden vapautta ja joustavuutta, flow´ta.

Hevonen kulkee pehmeästi, siirtymiset ovat jouhevia, pehmeitä, askelji säilyy rikkomatta kulmissa ja volteilla, hevosen on helppo kantaa ratsastaja. Viitisen vuotta islanninhevosilla ratsastaneena ja niitä hoitaneena, toivon eritysesti, että kaikki ratsastajat uhraavat hetken kehonsa tutkimiseen Airan tunnilla! Tästä hyötyy sekä ratsu, että ratsastaja! Ratsastajan alaselkä ei kipeydy, kun vatsalihakset tukevat oikein, polvikivut häviävät, lapojen alue ja hartiat eivät jännity/kipeydy, kun istut SYVÄLLÄ satulassa vakaana ja RENTONA. Apujen käyttö minimoituu, kun oppii hengittämään oikein ja oikeassa kohdassa suhteessa ratsastussuoritukseen, hevonen on kuulolla ja rento. Ensimmäisen ratsastuspilatestunnin jälkeen olo oli uskomaton; koko ranka ja pakarat lämpimät, hartiat ja lavat rennot; tunne että nyt on käytetty niitä syviä lihaksia ja vieläpä oikein tehokkaasti!

Ihanaa, että voin vielä tässä iässä,48v., ja yli 30v. ratsastusta harrastaneena, löytää jotain näin suuremmoista! Ja suositella sitä kaikille ratsastajille ja hoidokkieni omistajille, kiitos Aira!

***

-Kata-
Airan neuvoista sain superapua kehon parempaan hallintaan herkän ’projektihevosen’ kanssa. Ilman niitä en olisi päässyt selästä käsin niin hyvään keskusteluyhteyteen  eikä projekti olisi edennyt niin hyvin kuin eteni. Ensimmäisellä kerralla tuntui ihan toivottamalta (ja entisenä aktiivitanssijana + 3 kk mattopilatesta alla en sentään ollut ihan aloittelija kehonhallinta-asioissa), seuraavat kaksi kertaa alkoi sujumaan jo hitusen paremmin, mutta neljäs kerta oli käänteentekevä. Voi sanoa että ”valkeus tuli”. Sellaista yhteyttä ja yhtensulavuutta hevosen liikkeiden kanssa en ollut ennen kokenut (ja kuitenkin ratsastuskilometrejä alla jo yli 20 vuoden takaa…) – ihan täydellinen tasapaino! Hevonen voi tehdä mitä vaan ja palikat pysyy kohdillaan. Mielenkiinnolla odotan mitä jatkossa, kun alkaa hienosäätö!

***

-Kristin-
Vaikuttaa siltä että pilatesistunnan avulla voi antaa hevoselle selkeämmät ja mielyttävämmät avut ja itse saavuttaa varmemman olon satulassa.

***

-Minna Pitkänen, esteratsastaja-
Kiitos ratsastustunnista! Olin sillä viimeisellä tunnilla tyttöni Jonnan kanssa.
Oppisi olivat loistavat!! Kokeilin ”uutta” istuntaa heti sunnuntaina ja hevoseni ”osti” homman heti.
Kevyt ravikin alkoi sujua jo paremmin ja hevonen LIIKKUI eteen ilman niitä kannuksia, kun käänsin lonkat auki ja polvet irti satulasta. Vatsalihakset kipeytyi jo 1/2 tunnin ratsastuksesta – tehokasta on! Polle pysähtyi käynnissä jo pelkästä uloshengityksestä ja siitä kun lopetin istunnalla myötäämisen. Hevoseni on herkkä suusta ja tämä metodi sopii sille täydellisesti!

Vähän hankala oli käännöksiä treenata kun kenttä täynnä lunta, odotan vain lumien sulamista.
Sain sinulta hienot eväät jatkaa tätä vaikeaa harrastusta tuon ”vaikean” hevoseni kanssa.
Tulen ehdottomasti silloin maaliskuussa taas kurssillesi ja keväällä lumien sulattua voisit
tosiaan tulla meille kotiin opettamaan samaa metodia näille meidän muille ratsastajille,
jos se vain sinulle sopii. SUURET KIITOKSET! Nyt taisi löytyä avaimet minunkin ratsastukseen tämän hevosen kanssa!!!

***

-Maria, harrasteratsastaja-
”Hienoa, etta ratsastajille on saatavilla räätälöityä pilatesta. Olen saanut itselleni hyviä työkaluja kohti parempaa istuntaa ja kehonhallintaa. Ratsukko tekee tiivistä yhteistyötä, missä kehonhallinnalla on olennainen rooli. Ongelmia tulee vasta, jos ratsastajalla on paljon puutteita istunnan kanssa. Olen saanut myös apua omaan ongelmaani lantion alueella, johon ei ole löytynyt ratkaisua aikaisemmin useilla fysioterapeuteilla käynneistä huolimatta. Kiitos!

***

– Pia Varjonen, kouluratsastaja-
Kiitokset tämän päiväisestä! Kun pääsin jatkamaan ja keskittymään, ja vähän jalostin ideaa itselleni sopivaksi, hevonen liikkui loistavasti! Varsinkin sarjanvaihdoissa tuli isoin muutos.

***